Tijdens de Paaswake, de viering op Stille Zaterdag voor Pasen, wordt de Paaskaars binnengedragen in de kerk. De paaskaars symboliseert de verrezen Heer, het licht van de paaskaars is een teken van de opstanding. In de kaars kunnen vijf wierooknagels in kruisvorm gestoken worden; zij verbeelden de vijf wonden van Jezus. Wierooknagels zijn dus in Nederland bij de Katholieke Kerk een onderdeel van de paaskaars. Soms wordt dit riueel ook toegepast bij andere Christelijke stromingen, wij vragen altijd naar de wens van de klant.

Wierook wordt steeds zeldzamer. Bossen met wierookbomen worden zo intensief geëxploiteerd dat de productie van wierook in gevaar komt. Dat schreven Wageningse ecologen al in 2006 in het vakblad Journal of Applied Ecology. Wierook is een aromatische hars die al eeuwen wordt getapt van de Boswellia-boom. Deze eikensoort groeit in de droge tropen, vooral in de Hoorn van Afrika en in Zuid-Arabië. De wierook van de boom wordt in Nederland alleen gebruikt in kerken. De meeste huis-, tuin- en keukenwierook is nep. Het is vaak een mengsel van geurstoffen, gom en houtskool, dat om een gespleten bamboestokje is gerold. De productie hiervan wordt niet bedreigd.

Wierooknagels

Om het milieuprobleem enigszins te verzachten hebben we ervoor gekozen om de wierook te vermengen met onze speciale zuivere was die wij zelf bij Wax Art Studio mixen. De hoeveelheid wierook die daarbij nodig is, is veel minder dan de hoeveelheid welke gebruikt werd bij de voorgaande wierooknagels. De wierooknagels hebben uiterlijk dezelfde vorm als de vertrouwde nagels, maar zijn dus veel milieuvriendelijker. Voor deze wierooknagels geldt geen meerprijs.

Voordeel meer is dat de wierooknagels niet verpoederen.